REST SERVICE

Activities - Service - Rest Service

Rest(Json tabanlı) servislerinizi API projelerinizde nasıl kullanacağınıza ilişkin bilgileri bulabileceğiniz yer burasıdır.

Öncelikle Rest servislerin çağrımı ve testleri ile ilgili geliştiriciler tarafından en çok kullanılan IDE'nin Postman olduğunu bilmekte fayda var. Postman'in nasıl kullanıldığına bakmak için ise burayı ziyaret edebilirsiniz. Bizler GenRPA Studio içerisinde sizlere Rest Service ile robotlar üstünden web servis çağırma imkanını da yine yeni bir arayüz keşfetmek zorunda kalmamanız için kullanıcı deneyiminizi oldukça benzetmeye çalıştık. Erişim için ağaç yapısında yer alan Rest Service aktivitesini ekrana tutup görseldeki gibi sürüklemeniz yeterli olacaktır.

Bu aktivite üzerine iki kere tıklayarak açılınca sizleri aşağıdak gibi bir arayüz karşılayacak.

Aşağıdaki gibi gösterilen method seçme seçeneği için gelebilecek parametreler GET, POST, PUT, DELETE methodlarıdır.

MethodAçıklama

GET

Bu yöntem genellikle bir API'den veri almak için kullanılır.

POST

Yeni veri eklemek için kullanılır.

PUT

Mevcut verileri değiştirmek için kullanılır.

PATCH

Mevcut bazı verilerin alanlarını güncellemek için kullanılır.

DELETE

Varolan bir datayı silmek için kullanılır.

Daha fazla detay için buraya da bakabilirsiniz.

Şimdi bir servisi ekleme kısmına geldik. Hali hazırda test edebileceğimiz reqres.in projesi üzerinden sizlere anlatım sağlayacağız. Aşağıdaki görselde de görebileceğiniz üzere siteyi açtığınızda sizleri sol tarafta deneyebileceğiniz Rest methodlar ve sağda sizlere dönebilecekleri methodlar gözükmektedir. Burada en üstteki servise tıklayıp Request kısmındaki endpoint bilgisini alıyoruz.

GenRPA Studio da aktivitemize geri dönüp method olarak servisin yönlendirdiği gibi GET parametresini seçiyoruz. Ardından kopyaladığımız endpoint değerini yanındaki alana yerleştirip SEND butonuna basarak servis çağrımını anlık olarak development yaparken çağırıyoruz.

GenRPA Studio üzerinden anlık olarak servis yanıtını başarılı olarak aldık! Burada servis sağlayıcınızın ek isteyebileceği değerler olabilir. Bu değerler genelde GET dışındaki methodlarda karşımıza çıkmaktadır. Aşağıdaki gibi bir POST methodunda görebileceğiniz üzere Parametreler şeklinde belirtilen kısım POST methodu için 2 adet body data istemektedir. Bu değerleri Body alanından aşağıdaki ikinci görseldeki gibi ekleyerek SEND butonuna basıp gönderebilirsiniz.

İstek JSON formatında gönderildiğinden dolayı Rest servisler JSON tabanlıdır diye bilinir. Soap servisler ise XML tabanlıdır.

Görüldüğü üzere Status : 201 şeklinde biz de aynı yanıt kodunu ve içerik olarak servisin sunduğu değeri aldık. Bunun dışında bazı Authorization şeklinde belirtilen kimlik doğrulama yöntemleri ile servisler çağrılıyor da olabilir. GenRPA Studio bu aşamada No Auth, Bearer Token ve Basic Auth desteği vermektedir. Bearer Token bilgisi çalıkmakta olduğunuz servis sağlayıcısı tarafından sizlere nasıl alınacağına dair bir bilgi ile iletilmektedir. Basic Auth kullanılacak ise bir kullanıcı adı ve parola da yine sizlere çağrım sırasında kullanabilmeniz için servis sağlayıcınız tarafından iletilmelidir veya nasıl alınacağı anlatılmalıdır. Bunlar dışında da bazı methodlar mevcut lakin en sık kullanılanları GenRPA Studio içerisinde sizlere sunmaktayız. Bu ve diğer methodların daha detaylı bilgisi için lütfen buraya gözatınız.

Headers kısmı genellikle Authentication kısmı ile birlikte değişen bir alandır. Bu kısım da sizlere en son yer alan buraya gözatınız kısmında anlatılmaktadır.

Last updated